2016. november 7., hétfő

Gyertyagyújtás a forradalom áldozataiért és emléktábla Mindszenty bíborosnak


(foto: Várhelyi Klára)
Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc áldozataira és az azóta elhunyt segítőkre, valamint Mindszenty József bíborosra emlékeztek a 60. évforduló alkalmából 2016. november 4-én este, a római Santo Stefano Rotondo bazilikában, mely római magyar nemzeti templomnak számít, és 1946-1975 között Mindszenty bíboros címtemploma volt.
 
A Szentszéki és a Római Magyar Nagykövetség közös rendezvénye során az ünnepi beszédeket a Németh László itáliai magyar főlelkész vezette imádság és gyertyagyújtás követte, melyet a Pápai Német-Magyar Kollégium növendékeinek kórusa kísért énekével.

A Germanicum-Hungaricum növendékeinek kórusa
(fotó: Várhelyi Klára)

A templom előterében Mindszenty bíborosnak és a templom magyar vonatkozásainak emléket állító márványtáblát a Szentszék nevében Walter Brandmüller bíboros, a Pápai Történettudományi Bizottság nyugalmazott elnöke áldotta meg.
 
Brandmüller bíboros, Habsburg nagykövet, Paczolay nagykövet
és Acerbi érsek, volt budapesti nuncius az emléktábla-avatáson (foto: Várhelyi K.)
Beszédében Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet köszönetet mondott a Szentszéknek és a Szuverén Máltai Lovagrendnek, melyek 60 évvel ezelőtt határozottan kiálltak a magyar ügy mellett, s nyújtottak segítséget a magyar menekülteknek. Külön megemlékezett XII. Piusz pápa körleveleiről, valamint az akkori olasz segítők egyik emblematikus szereplőjéről, a napokban elhunyt Tommaso Toschi ferences atyáról.
 
Paczolay Péter római nagykövet a Római Magyar Akadémia és a nagykövetség által a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásával, Csíkszentmihályi Róbert által készített emléktábla kapcsán mutatta be a templom magyar vonatkozásait, emlékezett meg Capestrano 1956-os kötődéseiről, s hívta fel a figyelmet az olaszok 1956-os szolidaritását mindmáig tanúsító számos közterület-elnevezésre (Piazza Martiri d’Ungheria stb.).
 
Magyar emléktábla a S. Stefano Rotondo-bazilikában
(Csíkszentmihályi Róbert - fotó: Várhelyi K.)
Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke a mártírsorsú bíboros kiállásáról, 1956-os szerepéről beszélt, rámutatva, hogy áldozata nem volt hiábavaló: mára egymillió magyar imádkozik az országért, mely immár szabad és keresztény.
 
Az eseményen megjelentek a Római Kúria intézményei, a Szuverén Máltai Lovagrend, a római egyházi intézmények, továbbá a szentszéki diplomáciai testület rangos képviselői, valamint a római magyar egyházi és világi közösség tagjai.
 
Mindszenty-kiállítás
(fotó: Várhelyi K.)
Az alkalomból a templomban megtekinthető volt (s marad egészen november végéig) a Mindszenty Alapítvány kurátora, Kovács Gergely által szerkesztett – az 56-os Emlékbizottság anyagi támogatásával elkészített – olasz nyelvű Mindszenty-kiállítás.


A résztvevők ajándékba kapták továbbá a Mindszenty bíborosról szóló, ugyancsak az Alapítvány által készíttetett (s az Emlékbizottság által finanszírozott) olasz, illetve angol nyelvű életrajzi kiadványt.
Walter Brandmüller bíboros megtekinti a kiállítást
(fotó: Várhelyi K.)
Az eseményről beszámolt a Vatikáni Rádió és a Magyar Kurír is.
 
 (A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése